Wednesday, 15 February 2012

Suntikan Motivasi Kepada Insan Yang Gagal

Hi,
      In this part, aku nak share sikit betapa sesuatu kegagalan itu merupakan permulaan kepada kejayaan ! Ok, I think it is no use untuk bertanya ' siapa tak pernah gagal dalam hidup ?' sebab setiap insan yang lahir di dunia ini WAJIB mengalami kegagalan. Failure di sini termasuklah dalam aspek pelajaran, pengurusan masa, kerjaya, keluarga mahupun percintaan. To be honest, I write this pun sebab baru saja mengalami kegagalan. My first ever test in UPM.. ( argghh, pressure+tension+sucks) !  haha. But it doesn't make me filling like give up.

      Wahai insan yang membaca, I berani bet yang semua pernah dengar this saying, ' Hidup umpama roda, kadang-kadang di atas, kadang-kadang di bawah ' and this is proven. Once you achieve something great, there is something bad waiting for you. And bila kita berada dalam situasi kegagalan, just remember that God is always there for you. Bila kita gagal, ingat bahawa betapa ramai lagi manusia yang gagal di luar sana and kita tak pernah keseorangan. Bila kita gagal, kita mula renungkan betapa bertuahnya kita untuk diberikan kegagalan   yang mampu mengubah pemikiran kita. Bila kita gagal, kita cuba untuk bangkit. Just never say never !

       In Islam, Muhammad SAW is a great person and the one who brings Islam to the eyes of the world. And despite of his greatness, he still faced failure. Haaa.. Terbuktikan bahawa setiap insan pernah gagal. Pelbagai sebab dan alasan yang munasabah boleh dikaitkan dengan kenapa kita tak perlu nak berasa terlampau kecewa.. frust menonggeng.. time kita gagal. Satu sebab yang kukuh and I think cannot be objected is gagal ni merupakan ujian tuhan. Kita manusia, makhluk yang mampu berfikir dan bertindak mengikut aras kewarasan. And for this reason, tuhan sentiasa memberi dugaan kepada kita. He wants to see how deep is our faith in Him. Ramai manusia yang sering bersikap sudah terhantuk baru terngadah. Bila dah gagal dan kecewa, baru nak ingat tuhan. Baru nak pohon keampunan dan keredhaan. Even aku sendiri pun pernah rasa perasaan ni. Tak ramai dari kita yang benar-benar ingat akan tuhan 24/7. Kebanyakkan daripada kita ingat tuhan bila dalam kebuntuan di mana pada waktu itu tak ada bantuan yang sebaik dari Yang Maha Esa.Renungkan semula.. Kenapa ? Why ?

      The answer is YOUR MENTALITY. please wahai pembaca, ubah lah cara pemikiran. Jadilah insan yang benar-benar insan. I am not saying that I am perfect, ngat tuhan sentiasa but there is no reason for me untuk tidak mengajak ke arah kebaikan. Jangan ingat tuhan hanya ketika kita gagal. Orang gagal sentiasa fed up untuk terus berusaha majukan diri. So mereka akan sentiasa gagal. But we.. kita.. bukan lah insan yang gagal selagi kita cuba bangkit dan memberi yang terbaik dalam hidup kita. Mungkin kita sakit time kita fail something, but just let it go.. Orang kata, let bygone be bygone. Start to double our effort. Be smart all the time and think for the best choice. Nak gagal sekarang dan berterusan gagal or gagal sekarang but raise like a limb.. berjaya di masa depan. There is NO limit for success. Each single life has the right to achieve triumph.

video
   
      BE MOTIVATED DUDE.. it is not easy to success and it is not that hard to fail. Keep your best effort   eventhough you know you are about to cry.




No comments:

Post a Comment