Tuesday, 24 April 2012

He is ONE of my inner strength

I used to call him Tuk Abah! haha, dah dengar Tuk Abah tu dah sah-sah la atuk aku kan. Ok to be true, I miss him a lot. It has been a long time since June 2006 that I last saw him. This is not a sad story, but more to memory.

Chill ye, hehe. Time end-year 2003 ( standard 3 ), my mum told me yang dia kena further study to Sydney, Australia. I was too small and childish at that time to realise that I'm gonna miss my mum for along period of time. And also my dad and younger brother. So they decided to leave me with my grandparents in Kota Bharu, Kelantan. Because of the presence of Tuk Abah and Tuk Ma, my life was meaningful yet priceless. Yeah memang rasa rindu pada parent sendiri ada, but sikit terubat dengan kasih sayang dari kedua2 orang tua mama aku. haha. Biasa laa anak mithali sikit en. POYO :D

Be patient and keep your faith in GOD
Why aku cakap Tuk Abah aku ni sumber inspirasi aku.? Sebab dia orang pertama yang aku kenal sanggup spend masa tua dia dengan aku, bermotivasi, penyayang dan baik akhlak. 2 tahun aku di Kelantan memang berbaloi sebab kat sana, aku diberi full attention and semangat Islam dalam diri aku ni terpelihara elok.




The most memorable and unforgettable memory with Tuk Abah is during fasting month. Bulan Ramadan yang penuh berkat. Aku suka sangat bulan ni even aku tau Ramadan ni lah bulan yang paling memenatkan. In Ramadan, my Tuk Abah akan bawak aku pergi masjid as early as 5 am ( lebih sikit kut, hehe ). Bangun pagi, sahur ( aku yang selalu kena baca doa ), mandi dengan air yang sejuk ( like freezer ) and get into his kancil heading to masjid. Ingat lagi nama masjid tu, Masjid As-Salam dekat Pengkalan Chepa. Along the way to perform our subuh prayer and to listen to some talks  by those Imam, aku akan tido kejap. Syokk tido dalam kancil Tuk Abah, sejuk and ada ayat2 Quran yang dia pasang kat radio. Selesa dan sangat tenang! Susah nak jumpa ketenangan tu sekarang. :(



Okay, ini part yang aku tak suka but aku dah alami. Kecewa, lemah dan tak terdaya. Tuk Abah sakit waktu aku darjah 5. He suffered from contaminated blood. His daily life is really unusual. He cannot be as active as before, always lying weakly on his old bed. Aku sedih sangat tengok keadaan dia that time. Yes, aku memang nak tolong but tak tau macam mana. And he kept making me touched sebab even dia sakit, dia still sanggup spend masa untuk fetch aku dari sekolah and masih mampu untuk bangun lagi awal dari aku untuk prepare breakfast aku. Milo Tuk Abah maniss sangat. Aku selalu tak habis minum and selalu tambah air nak bagi dia tawar sikit. Once, dia pernah cakap pada aku Kalau Tuk Abah dah takde lepas ni, along jangan la sedih-sedih. Along membesar elok-elok, jadi budak baik, kawan dengan orang baik dan selalu doakan Tuk Abah. Apa aku nak cakap bila dia cakap macam tu? Sumpah perasaan sedih mesti ada but I was 11 years old at that time. So stupid to hide all my sadness by pretending to be strong and firm. Aku tak pernah cakap pada Tuk Abah yang one day bila dia pergi aku akan sedih. And thats why aku menyesal.



About a week after my birthday party, family aku dapat call dari saudara kat kampung. That time aku dah balik ke Kedah with my father sebab dia nak jaga aku untuk UPSR. Dia tak nak susahkan Tuk Abah lagi so my father tinggalkan my mum sorang-sorang kat Sydney. Call dari orang kampung tu katakan yang Tuk Abah makin tenat and the hospital ( Hospital Besar Kota Bharu ) pun dah takde cara nak treat dia. Just imagine how was my feeling that time. Sedih, rasa nak lari je balik Kelantan duduk sebelah Tuk Abah. My birthday is in 2nd June and about a week after that the tragedy happen. My whole big families from all over the world came back to Kota Bharu to be beside Tuk Abah. That night before he passed away, I cant sleep and kept crying like a spoiled child. Aku duduk sebelah Tuk Abah and baca Yasin untuk dia. Around 2 am, aku dapat rasa kaki dia makin sejuk. Dia cakap something tapi aku tak dengar clearly. Even nak minta air pun dia tergagap-gagap. Sayu hati aku tengok dia macam tu. Susah nak describe rasa sedih aku time tu. First time aku dapat duduk tepi orang yang nak pergi selama-lamanya. And that person is the person that I love the most. Time Tuk Abah pergi, aku dah tak boleh nak nangis lagi. Air mata aku dah kering and aku susah nak bernafas that time sebab hidung pun dah penuh dengan hingus kan. Tuk Ma menjerit tengok suami dia dah takde. Ye laa, Tuk Abah tu je yang ada nak teman dia kat rumah. Kesian aku tengok.


Now, aku rasa aku mampu terima kenyataan dia dah takde
And aku mampu nak tunaikan hajat dia nak tengok aku jadi orang yang baik
And aku mampu nak go on dengan hidup tanpa ada rasa sedih dengan kehilangan dia
Tuk Abah, you are one of my inner strength
Kalau ada kesempatan untuk berjumpa, insyaAllah kita jumpa lagi :)






     


2 comments:

  1. I bet you cry when type this story (ceh betul ke english aku ni), sebab air mata aku turut bergenang di kelopak mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, for sure laa. even kalau aku ingat pasal dia pun aku boleh nangis. :)

      Delete